YAPONIYADA CHOY

YAPONIYADA CHOY

15.05.2021

Yaponiyada choy kamida 9-asrdan beri ma'lum bo'lgan, shu bilan birga choy urug'lari Xitoydan olib kelingan. Birinchi asrlarda bu Buddist rohiblar va saroy zodagonlarining ichimi edi (imperator Saga uni ichishni boshlagan paytdan boshlab). 1214 yilda Zen rohib Eisai shogun Minamoto no Sanetomoga choy yordamida sog'likni saqlash to'g'risida 1191 yilda yozilgan "Kissa Yojoki" kitobini taqdim etganidan keyin samuraylar hayotiga choy kiritildi. XIV-XV asrlarda zodagonlar "choy turnirlari" amaliyotiga kirishdilar - o'yin-kulgining bir turi, katta kompaniyada, boy, hashamatli muhitda ular turli joylardan olib kelingan choyni tatib ko'rganlarida va ishtirokchilar talab qilinardi. tatib ko'rilgan choyning kelib chiqishi va turini aniqlash. Aholining kam ta'minlangan qatlamlari - shahar aholisi, dehqonlar ham qo'shma choy ziyofatiga yig'ilish an'analarini rivojlantirdilar, ammo hashamatli "choy musobaqalari" dan farqli o'laroq, bu uchrashuvlar oddiy muhitda, sukunat yoki xotirjam suhbat. XIV-XVI asrlarda Song choy marosimi va Dzen buddizm ta'siri ostida taniqli yapon choy marosimi ishlab chiqildi, uning kashshofi rohib Murata Juko (1422-1502). "Kisen" choy pavilonida xizmatchi. (喜 泉 庵), qo'lida chiroq bilan … Genuyadagi yer osti yo'lida rasm chizish

Yaponiyaning o'z choy ishlab chiqarishi 9-asrga to'g'ri keladi. Taxminlarga ko'ra, rohib Saitho Yaponiyada birinchi bo'lib choy o'stirgan, u 802 yilda Xiey-zan tog'ining etagida Kioto yaqinida birinchi choy plantatsiyasini yaratgan. Yaponiyada o'z choylarini ommaviy ravishda etishtirish yuqorida aytib o'tilgan Ezayning shaxsiyati bilan bog'liq bo'lib, u Xitoydan choy butalarini olib kelib, Zen buddistlar monastirida choy o'stira boshladi. Choy etishtirish asta-sekin tarqaldi, o'zining yapon navlari paydo bo'ldi. XII asrda maydalangan chang choyni tayyorlash usuli Yaponiyaga Xitoydan kirib kelgan. XIII asrda qovurish usuli choyni bug 'bilan asl fiksatsiyasiga qo'shildi. 1740 yilda Soen Nagatani hali ham mashhur bo'lgan Sencha navini yaratdi. Meiji davrining oxiridan boshlab choy ishlab chiqarish mexanizatsiyalashgan va avtomatlashtirilgan. Hozirgi vaqtda Yaponiyada yashil choyning ko'p navlari ishlab chiqarilmoqda, ammo atigi o'nga yaqin