QORA CHOY

QORA CHOY

15.05.2021

Evropada qolib ketgan "qora choy" nomi, Xitoyda bu turdagi choy qizil, xitoylar esa "qora choy" ni pu-erx deb atashadi. Qora choy uzun choy, granulyatlangan, qadoqlangan va kafel bo'lishi mumkin. Masalan, bergamot moyi (Earl Grey) bilan xushbo'ylashtirilishi mumkin. Qora choyning ta'mi achchiqlanishdan mahrum, infuzion to'q sariq yoki qizil rangga ega. Choy ham ta'sir qiladi, ham tonik beradi, ham tinchlantiradi. Odatda qo'shimchasiz yoki ko'pincha shirinlik bilan birga shakar, limon, sut yoki qaymoq bilan xizmat qiladi. Ilmiy tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, asal qo'shilishi limon bilan qora choyning antioksidant faolligini kuchaytiradi [1]. Qora choyning eng mashhur navlari: Keemun, Yunnan, Assam choyi, Seylon choyi, Earl Grey, Lapsang Souchong. Ko'pincha Darjeeling, to'liq fermentlanmagan yarim achitilgan choyni xato bilan qora choy deb atashadi. Choy bargining nozikligi darajasiga qarab qora choyning umumiy xalqaro tasnifini "Choy barglari toifasi" va "Choy" ga qarang. Tasnifi. Qizil choylar evropaliklar orasida keng tarqaldi, chunki bu choy uni tashish paytida juda katta o'zgarishlarga va buzilishga duch kelmadi. Aynan shu choy turi evropaliklar (xususan, inglizlar) Xitoy choy manbai sifatida yo'qotilganidan keyin o'z koloniyalarida etishtira boshladilar.